Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Lågt betyg till svensk vård av transpersoner

Publicerad: 10 oktober 2017, 12:19

Foto: Thinkstock

Sverige hamnar på jumboplats i en rapport om transpersoners hälsa och vård.


Bakom rapporten står Transgender Europe, som är en ickestatlig organisation som arbetar för transpersoners rättigheter i Europa. Även svenska RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, har deltagit.

RFSL skriver på sin hemsida att Sverige är ett av de undersökta länder där transpersoner har sämst hälsa. 39 procent av de 472 svenskar som deltog uppgav att de hade dålig hälsa. Att jämföra med 26 procent i Polen, sex procent i Serbien och fyra procent i Spanien. I Georgien var motsvarande andel 61 procent, men där var antalet respondenter färre än 30. Resultatet kan jämföras med den svenska folkhälsoundersökningen där endast fem procent beskriver sin hälsa som dålig, skriver RFSL.

I rapporten får totalt 885 transpersoner svara på frågor om sin psykiska och generella hälsa, om sina erfarenheter av självmordstankar och självmordsförsök, samt om sina upplevelser i mötet med vården. På frågan om de känner att deras land har en transvänlig sjukvård svarar 27 procent av de deltagande från Sverige ja. Att jämföra med 70 procent i Spanien, 40 procent i Serbien och 48 procent i Polen. I Georgien var motsvarande andel 21 procent, men återigen var antalet svarande under 30.

– Insatser för att förbättra transpersoners hälsa är nödvändiga, vården behöver mer kunskap om transpersoners situation och särskilda hälsoproblem. Ingen ska behöva uppleva kränkande behandling när en söker hjälp av vården, säger Carolina Orre, sakkunnig i hälsofrågor på RFSL och medförfattare till rapporten, i ett uttalande på förbundet hemsida.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev