Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Lågt förtroende för sjukvården vanligt bland kvinnor

Publicerad: 24 juni 2019, 11:55

Bland kvinnor känner 20 procent ett lågt förtroende för sjukvården, enligt Aftonbladets undersökning.

Foto: Thinkstock

Enligt en undersökning som Aftonbladet/Inizio gjort känner mer än var femte kvinna ett lågt förtroende för sjukvården.


Sara Heyman

sara.heyman@dagensmedicin.se


Det är Aftonbladet och Veckorevyn som låtit göra undersökningen, som också visar att närmare var tredje kvinna tycker att sjukvården är ineffektiv och hälften anser att väntetiderna är för långa. Framför allt är det kvinnor under 50 år som är missnöjda med väntetiderna.

Ett resultat av det låga förtroendet för sjukvården är att många istället väljer alternativa metoder. Förra året lade svenskarna fem miljarder kronor på kosttillskott, vitaminer, växtbaserade läkemedel, viktminskningspreparat och sportnutrition, skriver Aftonbladet.

När det gäller komplementär och alternativ medicin (så kallad KAM) är kvinnor överrepresenterade som konsumenter. Kjell Asplund, som har lett regeringens KAM-utredning, menar att uppmärksamheten kring dessa metoder har ökat bland annat i sociala medier.

– Det finns också väldigt många hemsidor som handlar om komplementär och alternativ vård och i tidningar är det mycket fokus på kropp, själ och mående, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har också intervjuat en lång rad kvinnor som prövat alternativa vårdmetoder. Något de flesta har gemensamt är en upplevelse av att inte ha fått hjälp i den traditionella vården.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev