Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare anmäld för rasistiska uttalanden

Publicerad: 11 februari 2016, 10:07

Ivo öppnar ett tillsynsärende mot en läkare i norra Sverige.


Enligt en anmälan som nyligen kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska läkaren vid upprepade tillfällen de senaste åren fällt rasistiska uttalanden om patienter bland annat ensamkommande flyktingbarn.

Bakom anmälan står en kommun i norra Sverige och enligt den kommunchef som skrivit anmälan ska läkaren i januari i år gjort utläggningar om muslimer i samband med han undersökt en minderårig ungdom. Enligt anmälan ska läkaren, när han fick reda på att barnet var muslim, ha sagt:

”Muslimer är en sjukdom som sprider sig över världen. Alla muslimer vill halshugga alla som inte tillhör deras religion.”

Läkaren ska under samtalet upprepat sitt uttalande om halshuggning flera gånger och minst 20 gånger dragit handen fram och tillbaka över halsen för att illustrera vad han menade. Enligt den boendehandledare som var med under besöket ska läkaren även sagt att han var rädd för muslimer och ifrågasatt barnets ålder.

Efter besöket var barnet upprört och undrade varför läkaren sade som han gjorde. Händelsen är även anmäld till den hälsocentral där läkaren arbetar.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev