Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Läkare anmäler inte misstänkt barnmisshandel

Publicerad: 8 April 2015, 07:35

– Det är lätt att tänka att någon annan ska ta tag i det, säger distriktsläkaren Marijke Talsma.


Under sin ST undersökte Marijke Talsma hur hennes kollegor på vårdcentralerna i Skaraborg agerade när de misstänkte att barn for illa, rapporterar Skaraborgs läns tidning. Av de 77 svar hon fick hade en femtedel av läkarna någon gång misstänkt barnmisshandel utan att gå vidare med en orosanmälan till socialtjänsten.

– Alla läkare kommer någon gång att möta ett barn som har utsatts för misshandel. Ändå svarar drygt hälften av alla distriktsläkarna i undersökningen att de aldrig gjort en anmälan, säger Marijke Talsma till tidningen.

Vårdpersonal är enligt lag skyldig att anmäla om de misstänker att barn far illa och enligt Marijke Talsma går det delvis emot det sätt som läkare brukar arbeta.

– Där ställer vi diagnos som bygger på vad vi har observerat vid mötet med patienten och eventuella undersökningar. Men när det gäller barnmisshandel räcker det med att känna oro för barnet. Vi måste inte ha bevis, säger hon till tidningen.

De vanligaste skälen till att läkare avstått från att anmäla var enligt tidningen osäkerhet kring misstankarna, att de själva planerade att följa upp barnet eller att de valde att remittera barnet vidare till en annan del av sjukvården. Studien har nyligen publicerats i tidskriften Scandinavian Journal of Primary Health Care.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev