Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare åtalas för hundoperationer

Publicerad: 2 mars 2015, 13:47

Foto: Thinkstock.

Har specialistbevis i allmänmedicin, men ingen veterinärlegitimation. Nu ställs han inför rätta.


Enligt åtalet har läkaren vid minst två tillfällen de senaste åren opererat hundar trots att han saknar veterinärlegitimation. Operationerna ska ha ägt rum vid en djurklinik i norra Sverige och på kundernas hundar.

Vid ett tillfälle såg ett vittne läkaren hjälpa till med en bukoperation av en hund. Exakt vad han gjorde kunde vittnet inte säga, men det rörde sig varken om en konsultation eller om en handräckning av operationsinstrument då läkaren, enligt vittnet, rent fysiskt hade sina händer inne i hundens buk.

Enligt åtalet ska läkaren även ha tillträtt som klinikchef för djurkliniken sommaren 2014 och vara behandlande läkare till och personligt bekant med den veterinär som äger kliniken.

Läkaren uppger att han läst veterinärmedicin och att han varit med och observerat operationer vid kliniken. Han ska däremot aldrig ha deltagit i själva operationerna och förnekar bestämt brott.

Åklagaren anser att läkaren gjort sig skyldig till obehörig utövning av veterinäryrket och yrkar även på att djurkliniken åläggs en företagsbot om 50 000 kronor.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev