onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare bötfälls efter två patienters död

Publicerad: 27 juni 2017, 10:06

Foto: Thinkstock

Två patienter avled efter att en läkare skrev ut tusentals starka tabletter. Nu döms läkaren till böter.

Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenLäkemedel

SVT och Göteborgs-Posten, G-P, har tidigare granskat fallet där en 21-årig man och en kvinna i 40-årsåldern avlidit av förgiftningar. Båda hade som patienter fått starka smärtstillande läkemedel utskrivna av en läkare på Närhälsan i Göteborg. En åklagare beslutade efter dödsfallen att utreda ärendet.

Enligt ett strafföreläggande från Göteborgs åklagarkammare döms nu läkaren till villkorlig dom och 40 dagsböter på sammanlagt 28 000 kronor i böter, skriver G-P. Därmed undslipper läkaren rättegång för den tidigare misstanken om vållande till annans död.

Kammaråklagare Stina Lundqvist säger till tidningen att läkaren genom grov oaktsamhet har skapat fara för två patienter.

– Han har inte heller gjort de kontroller eller uppföljningar som en läkare är skyldig att genomföra, säger hon, till G-P.

En av patienterna avled av läkemedelsförgiftning några veckor efter att läkaren hade skrivit ut närmare 1 600 tabletter av det beroendeframkallande läkemedlet Oxycodone mot en misstänkt ryggskada. Detta motsvarar enligt strafföreläggandet cirka 250 dagars förbrukning.

Den avlidne patientens pappa är kritisk till att rättsväsendet och sjukhuset först när hans egna efterforskningar blev kända startade en utredning.

Närhälsan lät, trots löften om tydligare rutiner, bara några veckor efter det första dödsfallet läkaren skriva ut 290 dagars förbrukning av samma läkemedel till en annan patient. Att så kunde ske förklarades med att läkaren inte hade kunskap om de ändrade rutinerna. Läkaren har sedan dess förbjudits skriva att ut narkotiska läkemedel och att träffa patienter.

I väntan på rättsväsendets beslut har läkaren fått arbeta kvar. Varken arbetsgivaren eller läkaren har velat kommentera fallet. Tidigare har de förklarat händelserna med en extrem arbetsbelastning och tidsbrist.

Relaterat material

Läkare brottsmisstänkt efter död

Två patienter döda efter läkarbesök

MARTIN WALLSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev