Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare brottsmisstänkt efter dödsfall

Publicerad: 8 mars 2016, 09:20

Foto: Thinkstock

En 21-årig läkemedelsmissbrukare dog kort efter att ha fått över 1 500 oxikodontabletter utskrivna. Nu utreds ärendet av vårdåklagare.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenSahlgrenska universitetssjukhuset

Läkaren som skrev ut det smärtstillande läkemedlet är delgiven misstanke om vållande till annans död alternativt tjänstefel och förundersökningen pågår.

Göteborg-Posten och SVT Nyheter Väst har granskat fallet. Patienten hade tidigt i livet blivit beroende av smärtstillande läkemedel efter en mopedolycka. Vid tiden för utskrivningen av det narkotikaklassade läkemedlet var han inskriven som patient på Sahlgrenskas beroendeklinik i ett försök att göra sig kvitt missbruket.

Men han drabbades samtidigt av en ryggskada och gick sökte primärvården i Göteborg, för att få smärtstillande. Det var så han fick en stor mängd oxikodon på recept, ett enligt experter ”extremt beroendeframkallande” läkemedel.

G-P har gått igenom 21-åringens journaler och funnit att Sahlgrenska fick kännedom om förskrivningen redan samma dag som han besökte vårdcentralen. Patienten fick då veta att det var ett olämpligt läkemedel. Men några andra åtgärder vidtogs inte. Först efter patientens död konstaterar en läkare på Sahlgrenska att på grund av en mycket hög arbetsbelastning och tidsbrist studerades inte patientens Apodos-lista.

Sahlgrenska vill inte uttala sig i ärendet med hänvisning till patientsekretessen trots att G-P fått fullmakt av den avlidnes anhöriga.

Sahlgrenska gjorde heller ingen lex Maria-anmälan. Det gjorde däremot den offentligt drivna primärvården – Närhälsan. Chefsläkaren Karin Rignér vid Närhälsan säger till G-P att händelsen är sorglig och medger att dosen som läkaren skrev ut är ”orimligt stor”.

– De flesta av oss skulle inte börja med den dosen.  För den berörda kollegan så var det vad han ansåg var lämpligt för den här patienten, säger Karin Rignér till tidningen.

Hon riktar också kritik mot Sahlgrenska som inte kontaktade Närhälsan.

– Jag tycker att båda parter har ett ansvar i detta.

Den brottsmisstänkte läkaren har avböjt intervju i samband med granskningen.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev