Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare dokumenterar inte när patient nollas

Publicerad: 11 juni 2018, 11:05

Foto: Thinkstock

Läkare följer inte riktlinjerna när de fattar beslut om behandlingsbegränsningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.


Ekot har bland annat granskat 187 beslut om behandlingsbegränsningar vid Karolinska universitetssjukhuset och Södertälje sjukhus. I 16 procent av fallen hade läkare samrått med patienten. Det betyder att 84 procent av besluten om begränsning av vård inte har åtföljts av en skriftlig motivering.

Granskningen visar även att patienter som ska ha livsuppehållande vård blandats ihop med patienter som inte ska ha det. Vid exempelvis Karolinska universitetssjukhuset hade personalen under fler dagar uppfattningen att den inte skulle ge två patienter livsuppehållande behandling vid behov. Det visade sig senare vara felaktigt, uppger Ekot.

Svenska Läkaresällskapet (SLS) skriver i ett pressmeddelande att utomstående sällan kan bedöma en annan människas subjektiva livskvalitet på ett tillförlitligt sätt.

– Vi vill uppmana till att beslut om behandlingsbegränsningar fattas i lugnt skede av erfarna beslutskompetenta läkare, att samråd i vårdteamet görs regelmässigt och att patienten och patientens närstående alltid deltar i beslutsfattandet, säger Tiit Mathiesen, neurokirurg och ledamot i SLS etikdelegation.

Syftet med medicinska insatser är att de ska leda till förbättrad livskvalitet utifrån patientens perspektiv, enligt SLS.

Relaterat material

Bättre vård i livets slutskede

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev