fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare hade 1 000 timmars övertid

Publicerad: 1 augusti 2016, 06:03

Foto: Thinkstock

Nästan 1 000 timmars övertid. Så mycket hade en läkare vid Västerbottens landsting förra året, skriver Norran. Det är 657 timmar över den tillåtna tiden.

Ämnen i artikeln:

Västerbottens läns landsting

Arbetstidslagstiftningen tillåter läkare att arbeta 200 timmar övertid per år. Landstingen kan emellertid söka dispens om de vill överskrida avtalen. Läkarna vid Västerbottens landsting kan enligt lokala avtal samla på sig 350 timmars övertid om situationen annars är svår att lösa.

Enligt Norran var det ett 30-tal läkare i Västerbottens landsting som i fjol arbetade mer än det tillåtna antalet timmar. Två av de läkare som haft flest övertidstimmar arbetar på neurocentrum i Umeå, men det finns fall som sticker ut även på psykiatrin i Skellefteå och på olika hälsocentraler.

– Det här är ju extrema siffror. Även den som så att säga "bara" har 300 timmars övertid har arbetat mycket. Det här handlar ju om personalens välmående, så mycket extraarbete kan leda till hälsoproblem som hjärtinfarkter, säger Jonas Holm, andre vice ordförande i Västerbottens läns läkarförening. säger Jonas Holm, till Norran.

Som kompensation för övertiden har landstinget nu betalat 450 000 kronor till Västerbottens läns läkarförening.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev