Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare i Stockholm larmar om onödiga besök efter vårdval

Publicerad: 18 december 2009, 07:28

Läkare i Stockholm larmar om onödiga besök efter vårdval

Foto: Foto: Photos.com

Vårdvalet i Stockholm har lett till onödiga läkarbesök som kostar landstinget hundratals miljoner kronor, enligt en granskning.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Sammanställningen i Dagens Nyheter visar att det har gjorts 460 000 fler läkarbesök på vårdcentralerna i Stockholm under årets första elva månader jämfört med samma period 2007. Det motsvarar en kostnadsökning på 270 miljoner kronor.

Flera läkare som tidningen har talat med kopplar samman utvecklingen med att vårdcentraler tar emot patienter i onödan för att dra in pengar till verksamheten.

– Tidigare sade vi åt folk med snuva att vänta och se om det gick över. I dag säger vi: ”Kom hit med en gång”. Befolkningen vet inte om att vi bränner skattepengar helt i onödan, säger allmänläkaren Lennart Stenberg på Capio vårdcentral Ringen.

– Vi tvingas ha korta besök på ”snorjourer” för att ha råd att ta hand om dem som verkligen behöver hjälp, säger Gunnar Berglund, andre vice ordförande i Stockholms läkarförening.

Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) försvarar vårdvalet, som hon anser har medfört stora fördelar för patienterna. Samtidigt uppger hon att landstinget överväger att införa en ny modell där ersättningen baseras på vilken behandling som faktiskt utförs.

– Vi måste hela tiden följa vad som händer och titta på det ni tar upp. Ingen vet i dag var den optimala gränsen ligger för hur hög den rörliga respektive fasta ersättningen ska vara, säger hon till Dagens Nyheter.

Relaterat material

S-utspel: Vårdval Stockholm leder till onödiga läkarbesök

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev