Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare i världen besvikna

Publicerad: 1 februari 2016, 14:58

Läkare i världen som bedriver vård för EU-migranter är besvikna på regeringens samordnare.


Till Läkare i världens kliniker kan EU-migranter i behov av sjukvård söka sig.

– Det är fler och fler som söker sig till oss. Vi upplever ett ökat behov av vård i den här gruppen, säger Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i världen.

Hon tillbakavisar samordnarens påstående om att landstingen i dag erbjuder subventionerad vård för barn och gravida i gruppen EU-migranter.

– Det är inte sant att alla barn och gravida får subventionerad vård. Vår bild är att det ser väldigt olika ut i landet. Vi har haft EU-migranter som har kommit till oss med väldigt höga räkningar för vård av deras barn, säger Eliot Wieslander

Den nationella samordnaren Martin Valfridssons utredning innebär inte någon konkret förbättring när det gäller möjligheten till vård för EU-migranter enligt Läkare i världen.

– Vi är besvikna på att Martin Valfridsson inte har tagit ställning för en lösning. Han har bara beskrivit situationen, säger Eliot Wieslander.

Till skillnad från Martin Valfridsson anser hon att lagen om vård för tillståndslösa borde gå att tillämpa för hela gruppen EU-migranter.

– Vi anser att alla i den här gruppen ska omfattas av begreppet enstaka fall och få rätt till vård enligt lagen om vård för tillståndslösa tills det har kommit riktlinjer som alla kan följa, säger Eliot Wieslander.

Fakturan för vården tycker hon att landstingen bör skicka till EU-migranternas hemländer.

– Det skulle sätta press på dem att genomföra förbättringar för den här gruppen, säger Eliot Wieslander.

Relaterat material

Strikt policy för vård till EU-migranter

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev