Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare i Värmland får ersättning efter utebliven upphandling

Publicerad: 21 oktober 2008, 12:15

Landstinget i Värmland gjorde ingen upphandling om vem som skulle sköta läkarvården på äldreboendena i Filipstad. Nu får en förbigången läkare 20 000 kronor i ersättning.


Landstinget i Värmland hade bråttom och anlitade ett privat vårdföretag för att sköta läkarvården inom Filipstads kommuns äldreomsorg. En läkare reagerade på uppgörelsen efter att ha läst om den i lokaltidningen. Han hade nämligen kunnat tänka sig att göra jobbet för 200 kronor mindre i timmen än det anlitade företaget.

Läkaren gick till tingsrätten och begärde ett halvt basbelopp i skadestånd. Tingsrätten tog inte ställning i sak men rekommenderade att landstinget skulle betala för att undvika en onödig juridisk process.

Nu får läkaren 20 000 kronor i ersättning.

– Med facit i hand skulle jag väl ha begärt en halv miljon, men jag ville lägga mig på ett halvt belopp för att gardera mig ifall jag skulle förlora och det är ju inte skadestånd jag vill försörja mig på, säger han till Filipstads Tidning.

Landstingsjuristen Isabelle Jacobson säger att läkaren får sina 20 000 kronor eftersom en huvudförhandling i tingsrätten hade medfört onödiga kostnader. Däremot anser hon fortfarande inte att landstinget har gjort något formellt fel.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev