Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkare skeptisk till farmaceutiskt sortiment

Publicerad: 16 november 2016, 16:00

Apoteksföreningens Robert Svanström och Sveriges Farmaceuters Kristina Billberg Fritjofsson vill gärna införa ett så kallat farmaceutsortiment på apoteken.

Apoteksbranschen talar sig gärna varm om införandet av ett så kallat farmaceutisk sortiment på svenska apotek. Från läkarhåll är tongångarna lite annorlunda.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Ett farmaceutiskt sortiment skulle bli en ny typ av sortiment som befinner sig mittemellan dagens receptbelagda och receptfria sortiment. Det skulle vara utvalda läkemedel som är tillgängliga på apotek, men bara efter att kunden fått råd av en farmaceut.

– Jag tror att det här skulle vara en väldigt bra utveckling för farmaceuterna där man verkligen tar till vara på farmaceuternas kompetens. Det här blir dessutom ett extra säkerhetssteg. I dag sker switchar från receptbelagt till receptfritt, och det här skulle kunna bli ett extra säkerhetssteg vid sådana skiften där man alltid säkerställer att kunder får rådgivning utav en farmaceut, sa Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening, på Läkemedelskongressen som gick av stapeln i Stockholm i förra veckan.

Även Sveriges Farmaceuter är för ett farmaceutiskt sortiment på apotek. Ordförande Kristina Billberg Fritjofsson kallar det för att ”fantastisk möjlighet ” för apoteksfarmaceuter att känna att de får använda sin utbildning och kompetens.

– Jag tycker att det är intressant om man kan göra det här i samverkan med vården, att det blir en avlastning. Det skulle leda till en samverkan och ytterligare en utmaning för våra apoteksfarmaceuter. Jag tycker att det är väldigt positivt, även för patientsäkerheten, sa Kristina Billberg Fritjofsson.

Tongångarna är dock inte lika positiva från läkarhåll. Vården har hittills tyckt att det har varit ganska oklart vad som avses med ett farmaceutiskt sortiment.

– Det låter bra, men det finns problem. Man måste hela tiden behålla patientens behov i centrum. Om man tar från de förskrivna läkemedlen och flyttar över dem till ett farmaceutsortiment så tycker jag att man måste ställa sig frågan hur man ska skaffa sig koll på patientens hela sjukdomsbild i övrigt, sa Rikard Lövström från Sveriges Läkarförbund.

Han fortsatte:

– Vi vet att har man lite mer medicinska problem så är det svårt att fånga det i en checklista. Det är lätt att missa saker som finns i journaler och saker som medicinsk personal har värderat tidigare. Hur ska vi kunna ta hand om det så att det inte blir några misstag här? Råd ska vi ha, men hur ska vi ha dem så att de inte blir felaktig?

Apoteksföreningen håller med om att det finns en rad utmaningar, till exempel journalföring och krav på dokumentation. Hur de som ska fatta beslut i vården får tillgång till råd som getts på apotek blir en viktig nöt att knäcka.

Robert Svanström menar dock att apotekens rådgivning redan håller hög standard.

– Klarar jag av att ge råd eller ska jag hänvisa till sjukvården? Det ställningstagandet tar farmaceuterna i dag varje dag. Det är ingenting nytt. Vi har inte fått några signaler från tillsynsmyndigheter att rådgivningen i egenvården skulle vara bristfällig. Föreskrifterna är inte heller otydliga: Man får inte ge råd utöver sin kompetensnivå, sa Robert Svanström.

Vilka läkemedel som ska ingå i ett eventuellt framtida farmaceutiskt sortiment är en uppgift för Läkemedelsverket att avgöra, anser både Apoteksföreningen och Lif. Men det handlar sannolikt om preparat för att lindra och bota mindre allvarliga åkommor.

– Vi pratar inte om onkologipreparat, utan för mig är det för mindre, enklare åkommor med hyfsat trygg profil på, sa Jonas Vikman, chef för samhällskontakter på Lif.

Läkarförbundet varnar för att sortimentet kan bli smalt, inte minst för att undvika krockar som kan uppstå mellan olika läkemedel hos patienter med komplicerade sjukdomar.

– I vissa fall räcker inte farmaceutisk rådgivning. Man behöver mycket information om patienten, men också en viss nivå av medicinsk kompetens för att kunna värdera de här sakerna. Vi gör problem för oss själva om vi lyfter upp alla som arbetar på apotek till den nivån att de skulle kunna ta de här besluten. Det är omöjligt, sa Rikard Lövström.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev