Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Läkare vill bekämpa fetma genom straffskatt på socker

Publicerad: 1 April 2010, 09:29

Läkare vill bekämpa fetma genom straffskatt på socker

Foto: Foto: Photos.com

Sverige bör införa en straffskatt på läsk och godis för att minska problemen med övervikt. Det skriver fem tunga kostdebattörer i en debattartikel.


Debattinlägget är undertecknat av professorerna Claude Marcus, Stephan Rössner och Lennart Levi samt författarna André Persson och Thomas Hedlund. De hänvisar till statistik som visar att den genomsnittliga svensken dricker 90 liter läsk och äter 17 kilo godis om året.

Enligt debattörerna är det en starkt bidragande orsak till de stora problemen med övervikt och följdsjukdomar som diabetes, cancer och hjärtinfarkt. Nu efterlyser de en diskussion om att införa en  söt skatteväxling .

Förslaget innebär att skatten på socker höjs samtidigt som skatten på färsk frukt och grönsaker sänks.

Staten har flera instrument att arbeta med när det gäller att få fram önskvärda beteendeförändringar: information, skatter och subventioner, lagstiftning och regler, direkt stöd samt forskning och utbildning. I arbetet mot tobak och alkohol har man använt sig av alla fem. Detsamma borde gälla i arbetet mot fetma och övervikt! , skriver de i debattartikeln som publiceras i Dagens Nyheter i dag, torsdag.

Läs debattartikeln:

 Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull  (i Dagens Nyheter)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev