Allmänmedicin
Läkaresällskapet i kritik mot vårdreklam
Publicerad: 23 oktober 2020, 09:51
SLS vill slippa annonser som marknadsför medicinskt omotiverade tester och undersökningar.
Foto: Getty Images
”Vi reagerar starkt mot att man med marknadsföring skapar efterfrågan på medicinskt omotiverade undersökningar”, skriver Svenska Läkaresällskapet, SLS, på DN Debatt.
Ämnen i artikeln:
Svenska läkaresällskapetI debattinlägget slår skribenterna ner på faktum att vårdgivare och företag via annonser till allmänheten marknadsför bland annat magnetkameraundersökningar och blodprover för att människor ska ta reda på eventuella sjukdomsrisker.
De anser inte att det är etiskt försvarbart att genom marknadsföring skapa en efterfrågan på olika typer av undersökningar och analyser som inte är medicinskt motiverade.
”Detta är osunda försök att kapitalisera på människors oro för sjukdom. Bifynd och ofarliga normalvarianter hos friska är inte ovanligt och kan skapa oro och leda till kostsamma och inte riskfria utredningsåtgärder inom offentligt finansierad sjukvård”, skriver SLS.
Detta, anser debattörerna, kan utmana principen om att medicinska prioriteringar ska bygga på medicinska bedömningar och i stället handla om att läkaren ska sälja valfri diagnostik och behandling genom privata sjukvårdsförsäkringar.
I artikeln, som är undertecknad av Tobias Alfvén, ordförande i SLS, Mikael Sandlund, ordförande i SLS etikdelegation och Johan Nilsson från SLS kandidat- och underläkarförening, uppmanar läkare att avstå från att involvera sig i ”geschäft” som går ut på att sälja diagnostik utan medicinsk indikation.
De riktar också kritik mot vårdgivare som konkurrerar om kunder genom ”fullistning” där invånare utan att vara fullt medvetna om konsekvenserna genom några kicka kan lista om sig till annan vårdgivare.
Debattörerna skriver att svensk hälso- och sjukvård har haft brister i tillgänglighet och att det finns ett stort jobb att göra där, men att den styrande principen ska vara att vård ska ges efter behov.
Dagens Medicin har tidigare granskat flera företag i den bransch som debattartikeln beskriver. Läs bland annat: ”Kritik mot bred blodkoll av friska personer”.