måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkaresällskapet kräver svar om ST-tjänster

Publicerad: 30 oktober 2020, 09:26

Tobias Alfvén är barnläkare och ordförande för Svenska Läkaresällskapet. Foto: Sverker Berggren

I en debattartikel i Svenska Dagbladet undrar Läkaresällskapet vad regeringen ska göra för att lösa bristen på allmänläkare.

Ämnen i artikeln:

Svenska läkaresällskapetKarolinska universitetssjukhuset

SH


I omställningen till nära vård och målet med en fast läkarkontakt för landets alla medborgare krävs 1 400 nya specialister i allmänmedicin till år 2027, en siffra som Utredningen för god och nära vård har kommit fram till. 

”Det skarpaste förslaget för att åstadkomma detta” föreslogs enligt Svenska Läkaresällskapet i ett av utredningens delbetänkanden. Det handlade om att staten ska finansiera 1 250 ST-tjänster i allmänmedicin under åren fram till 2027. 

”Regeringen valde dock mycket förvånande att avslå förslaget”, skriver Tobias Alfvén, Läkaresällskapets ordförande. ”Detta utan någon egen analys kring förslagets möjligheter eller konsekvenser.” 

Svenska Läkaresällskapet konstaterar att frågan hur man ska komma tillrätta med bristen på allmänläkare därmed finns kvar. ”Har regeringen eller SKR någon alternativ plan eller strategi för att locka fler specialister i allmänmedicin eller öka antalet ST-tjänster i allmänmedicin? Regeringen och SKR är oss alla engagerade i utvecklingen av hälso- och sjukvården svaren skyldiga.”

En viktig faktor för att lösa problemet är att låta professionen ta ett stort ansvar för utformningen av utbildningen, menar Läkaresällskapet. ”Debaclet kring Nya Karolinska sjukhuset (NKS) visar vikten av att alltid involvera professionerna i stora omstruktureringar inom hälso- och sjukvården.”

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev