onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkarförbundet kritiskt till avgiftsfria digitalbesök

Publicerad: 15 januari 2018, 06:30

Marina Tuutma.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Vårdens resurser riskerar att styras av efterfrågan, snarare än det faktiska vårdbehovet. Den farhågan ser Distriktsläkarföreningen när patienter nu kan träffa läkare över nätet utan att behöva betala.

Ämnen i artikeln:

Landstinget SörmlandDigital vårdLäkarförbundetSKR

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


– Som tidigare privatpraktiserande läkare kan jag annars bara gratulera till en lysande affärsidé, säger Marina Tuutma, ordförande i Distriktläkarföreningen och ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse.

Dagens Medicin har tidigare rapporterat om hur nätläkarbolaget Doktor.se köpt Vingåkers vårdcentral i Landstinget Sörmland. Som en följd av att Sörmland har avgiftsfria besök i primärvården slipper alla patienter som söker vård digitalt vid vårdcentralen därmed betala något – oavsett var i landet de bor. Doktor.se har utifrån gällande regelverk dock rätt till en ersättning om 650 kronor per läkarbesök som betalas av patientens hemlandsting. Motsvarande ersättning för ett besök hos en sjuksköterska eller annan vårdpersonal är 300 kronor.

Både Distriktsläkarföreningen, och Läkarförbundet i övrigt, är positiva till utvecklingen av olika digitala kommunikationsverktyg och hoppas att de kommer att bli lika självklara på landets läkarexpeditioner som telefonen är i dag.

– Det är ersättningsmodellen som egentligen är boven i det hela. Den är gammal och omodern och behöver ses över, säger Marina Tuutma.

Hon tror att de avgiftsfria läkarbesöken riskerar att leda till ökade kostnader i patienternas hemlandsting. Det i sin tur kommer att ställa till problem då det handlar om resurser som landstingen själva kommer att ha svårt att planera för. Mängden vård en vanlig vårdcentral ska leverera styrs av avtal med landstinget, de digitala vårdgivarna har däremot inget tak för hur mycket vård de ska leverera, förklarar hon.

– Risken är att resurser kommer att styras om från de sjukaste patienterna som behöver dem mest. Efterfrågan kommer att styra mer än det medicinska behovet.

Marina Tuutma säger att det redan nu går att se hur de digitala vårdgivarna har påverkat patienternas sökmönster. De som tidigare kanske skulle ha nöjt sig med att ringa till 1177 Vårdguiden kan i dag boka en läkartid.

– De söker för minsta lilla åkomma. Det kan exempelvis handla om råd om vilken typ av jobb som lämpar sig vid vissa sjukdomar. Då får vårdgivaren 650 kronor för en konsultation som tar en till två minuter.

Är inte patienterna kompetenta att avgöra när de ska söka vård?

– Självklart, var och en är expert på sin egen hälsa. Men det är inte alltid patienterna vet vilken typ av vårdkontakt de behöver.

En arbetsgrupp inom Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, arbetar sedan tidigare med frågor kring digitala vårdbesök och ska den 18 januari lämna över en rapport till landstingens ekonomidirektörer.

Vad hoppas du att SKL fattar för beslut?

– Att avtalet om utomlänsvård inte ska tillämpas vid digital vård. SKL behöver hitta en annan modell, men hur den ska se ut får landstingen komma fram till.

Relaterat material

Digitala vårdcentraler blir allt populärare bland storstadsbor

Digitala vårdbesök blir gratis

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev