söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkarförbundet: Uppseendeväckande uppgifter om sjukintygen

Publicerad: 24 juni 2021, 08:40

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Ett styrdokument hos Försäkringskassan har bidragit till fler avslag på ansökan om sjukpenning rapporterar Sveriges Radio Ekot. ”Uppseendeväckande”, anser Läkarförbundet.

Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSfamFörsäkringskassanSofia Rydgren StaleMagnus IsacsonPrimärvård

LB


Enligt Ekot har ett internt styrdokument under sju års tid inneburit att handläggarna krävt att läkarintygen för sjukpenning ska innehålla undersökningsfynd, tester eller observationer som visar att arbetsförmågan är nedsatt vid smärta, utmattning och depression.

Detta trots att det i flera kammarrättsdomar konstaterats att det inte krävs undersökningsfynd för att bevilja sjukpenning vid just de här diagnoserna. 

Uppgifterna får Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund att reagera. Komplettering av läkarintyg är en arbetsuppgift som tar mycket tid.

– Det är uppseendeväckande att Försäkringskassan gör en annan bedömning än vad domstolarna säger ska gälla. 

Magnus Isacson, ordförande för Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, tycker att förfarandet känns rättsosäkert och olämpligt.

”Jag tycker synd om de patienter som drabbats och hamnat i kläm. Som läkare är det inte alltid man har tydliga objektiva fynd och hur ska man agera då? Ur läkarperspektiv är intygsskrivandet ett stort gissel som tar alldeles för mycket tid som hade kunnat användas till annat”, skriver han i ett sms till Dagens Medicin. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev