Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkarkritik mot nya recept via app

Publicerad: 12 maj 2017, 05:30

Jonas Ekström.

Foto: Ann Carlsson, Kry

Den virtuella vårdcentralen Kry erbjuder receptförnyelse med några knapptryck i en app. Riskfyllt! Geschäft! lyder kritiken från läkare.


Ämnen i artikeln:

Digital vård

– Receptförnyelse handlar egentligen om att jag ska utvärdera din behandling. Förnyelsen blir en signal till behandlande läkare att följa upp patienten. Har vi tänkt på allting? Finns det prover som ska tas? säger Jonas Ekström, överläkare och verksamhetschef för medicinkliniken vid Västmanlands sjukhus Sala, till Dagens Medicin.

Jonas Ekström blev i samband med en utbildning uppsatt på den virtuella vårdcentralens mejllista. Därför fick han nyligen ett mejl där det framgick att Kry erbjuder receptförnyelse via sin app, se bild ovan. När Jonas Ekström lade ut bilden på Twitter kallade Mikael Hoffmann, chef för Nätverk för läkemedelsepidemiologi, Nepi, upplägget för helt uppåt väggarna: ”Vad ska vi ha recept till över huvud taget? Detta är inte läkarbedömningar. Det är geschäft.”

För att kunna förnya sitt recept via appen krävs att patienten svarar på frågor om läkemedlet fungerar och om det har uppkommit några biverkningar. Tjänsten kräver också att patienten ger Krys läkare tillgång till sin journal och sin läkemedelsförteckning.

Trots det är Jonas Ekström kritisk.

– I grunden är det den mottagning som ansvarar för hanteringen av ditt hälsoproblem som också ska följa upp din behandling. Om någon annan ska göra det skickar man oftast en remiss. Det finns risk för att det här blir fel, tycker jag. Personen kanske får ett läkemedel som inte var tanken.

Är det inte patientens ansvar att bedöma om hen vill ta den risken?

– Så kan man förstås resonera. Men jag kan också tycka rent läkaretiskt: Var drar man gränsen? Vad gör man för insatser? Hur långt kan man sträcka sig?

Johan Flodin är medicinskt ansvarig läkare för Kry i Sverige. Han säger att företaget också har identifierat risker med upplägget kring receptförnyelse och därför tagit fram ett styrdokument. Där framgår att Krys läkare bara i undantagsfall förnyar recept som kräver kontinuitet och fysisk läkarkontakt, och då endast med ett uttag, det vill säga ungefär tre månaders behandling. Johan Flodin förklarar att Krys receptförnyelse mer ska ses som en tillfällig hjälp under den tid det tar för patienten att få en tid hos sin läkare på den fysiska vårdcentralen.

– Det är inte tänkt att vi ska ta över den förskrivningen, absolut inte. I ordinationen skriver man också: Notera att du behöver uppsöka din ordinarie läkare för vidare förnyelse, säger Johan Flodin till Dagens Medicin.

Som exempel på diagnoser där Krys läkare bara förnyar receptet med ett uttag nämner han struma, hypertoni och diabetes. Läkarna förnyar inte heller tillfälliga antibiotikabehandlingar eller recept på narkotikaklassade eller beroendeframkallande läkemedel. Recept på allergiläkemedel och läkemedel för vissa hudåkommor ser Johan Flodin däremot inga problem med att förnya, förutsatt att behandlingen fungerar som den ska.

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Digital vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev