Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkarprogrammet får ett glesbygdsspår

Publicerad: 8 maj 2018, 07:39

Under försöket med ett glesbygdsspår kommer ett par studenter i varje kurs några gånger per termin ha placeringar på Lycksele lasarett eller vid sjukstugan i Storuman.

Foto: Kontrast Foto, Ljungby

I höst gör Umeå universitet ett pilotförsök med glesbygdsmedicin som ett val på läkarprogrammet. Förhoppningen är att fler studenter ska välja att specialisera sig i allmänmedicin.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitetVästerbottens läns landsting

Två studenter i varje kurs gör några gånger per termin en klinisk placering vid sjukstugan i Storuman och vid Lycksele lasarett.

– De får en ökad inblick i hur vanliga sjukdomar och hälsoproblem kan yttra sig i glesbygd, där det i jämförelse med större städer ofta är en större andel äldre patienter, men också ett större inslag av akutmedicin, säger Patrik Wennberg vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet i ett pressmeddelande från universitet.

Studenterna kan också välja att göra sitt avslutande examensarbete utifrån ett glesbygdsmedicinskt perspektiv.

Tanken är att på sikt stärka bemanningen inom primärvården.

Pilotförsöket utvärderas löpande av en tvärvetenskaplig forskargrupp vid universitetet.

– Programrådet för läkarutbildningen ser pilotförsöket som en testbädd inför den nya förlängda läkarutbildningen som med stor sannolikhet kommer införas under de kommande åren, säger Patrik Wennberg.

Relaterat material

Läkarutbildningen byggs ut

Regeringen vill ha bastjänstgöring för läkare

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev