Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkarprotester mot ökade öppettider på vårdcentraler

Publicerad: 26 september 2018, 08:04

Foto: Thinkstock

Runt 120 läkare i Region Jönköping har skrivit under en protest mot ett förslag om att utöka öppettiderna på vårdcentralerna till klockan 19.


Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Förslaget handlar om att utöka de tvingande öppettiderna från dagens 8–17 till 8–19. Något som regionens primärvårdsläkare tycker är en dålig idé, berättar Jönköpings-Posten.

– Det finns ingen evidens eller erfarenhet som säger att det här skulle vara bra. Vi kommer inte få mer personal i tjänst till följd av det här, utan man bara flyttar runt på tider, säger Madelene Ljungars, distriktsläkare som tagit initiativet till protestlistan, till tidningen.

Följden av längre öppettider skulle bli att personalen jobbar mer på kvällen med de friskaste patienterna, som är arbetsföra och kommer efter kontorstid. Detta blir på bekostnad av de sjukaste som tas om hand dagtid, resonerar Madelene Ljungars.

Förslaget är ett tjänstemannaförslag och politikerna har ännu inte tagit beslut i frågan. Nämnden för folkhälsa och sjukvård har tagit emot skrivelsen från läkarna. I slutet av oktober ska nämnden ta beslut i frågan.

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Jönköpings län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev