fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkaruppgifter läggs över på andra

Publicerad: 20 juni 2016, 11:02

Foto: Thinkstock

I Region Jämtland-Härjedalen pågår ett projekt där fysioterapeuter skriver remisser till röntgen. Det är också något som akutsjuksköterskorna ska kunna göra från hösten. Men även fler läkaruppgifter undersöks.

Ämnen i artikeln:

Region Jämtland HärjedalenÖstersunds sjukhus

I tider med läkarbrist gäller det att hushålla med resurserna. Det är ett viktigt incitament i Region Jämtland-Härjedalen, för det sex månader långa projekt där några fysioterapeuter på egen hand får skriva röntgenremisser, i stället för att läkare gör det.

– Där man har många stafettläkare ser man de största vinsterna, säger Kristine Bergström, projektledare och verksamhetsutvecklare i primärvården.

I regionen ser man i stort över vilka av läkarnas uppgifter som annan personal skulle kunna göra. Förutom röntgenremisser kan det handla om sjukskrivningar eller att sy sår.

Men just nu är det alltså fysioterapeuternas röntgenremisser som testas. Totalt rör det sig om tolv sjukgymnaster på sex vårdcentraler. De har genomgått utbildning i remissförfarande och strålskydd, och kan få stöd av bland andra ST-läkare och röntgenchefen. I höst utvärderas projektet för att se om det kan permanentas.

På akutmottagningen på Östersunds sjukhus pratar man också om att låta alla sjuksköterskor kunna skriva remisser till röntgen. Det kan handla om handleder, bäcken eller överarmar, men inga armbågar och inget som rör barn, berättar Luan Alija, teamledare på ortopedakuten.

Det har några sjuksköterskor redan gjort i några år. Men nu utbildas fler. Faller det hela väl ut kan alla sjuksköterskor få skriva remisser. Om de vill.

– Några kanske tycker att det är en läkaruppgift. Men vi gör inga bedömningar, vi skriver bara remisser, säger Luan Alija.

Det kan också ses som en ekonomisk fråga. Den extra kompetensen ger inget automatiskt påslag i lönekuvertet, men tas med vid den individuella bedömningen av sjuksköterskorna.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev