tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkaruppror mot Region Västmanland

Publicerad: 29 november 2019, 10:45

Betala ut de riktade statsbidragen till primärvården nu. Det kräver 135 primärvårdsläkare i ett upprop till ledningen i Region Västmanland.

Ämnen i artikeln:

Region Västmanland

LB

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


Initiativet till uppropet har tagits av Distriktsläkarföreningen i Västmanland och innehåller en lång rad krav, inte minst att de riktade statsbidrag regionen fick i somras där 100 miljoner kronor skulle gå till primärvården ska betalas ut före årets slut. "Regionen har inte gjort detta och har än så länge inga planer på att göra detta heller", skriver läkarna i uppropet.

Brevet, som skickats till regionledningens tjänstemän och politiker, har undertecknats av 135 primärvårdsläkare, vilket enligt Distriktsläkarföreningen motsvarar 90 procent av regionens primärvårdsläkare. Läkarna vill att primärvården inte längre belastas med kostnaden för nätläkarbesök tills dess att förslagen i Göran Stiernstedts utredning om digifysiska vårdval är genomförda.

"Region Västmanland är en av få regioner som låter vårdcentralerna betala den fulla kostnaden för nätvård. Denna vård som oftast utgörs av lägre prioriterad vård, undantränger därmed annan högre prioriterad vård", skriver läkarna.

De vill också ha kvar remisskrav när primärvården övertar vårdansvaret för uppgifter som inte ligger inom klinikens ansvarsområde enligt regionens samverkansdokument.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev