måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkemedel mot obesitas minskade risken för hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 9 augusti 2023, 07:20

Studiedeltagarna gavs veckovisa injektioner med 2,4 mg semaglutid. Vid studiens start låg deltagarnas BMI på 27 eller högre.

Foto: MonthiraYodtiwong

Tidiga data visar en 20 procents lägre risk för hjärt-kärlhändelser för Wegovy (semaglutid) jämfört med placebo. Det är den första större studien som visar att ett läkemedel för viktnedgång kan ha långsiktiga kardiovaskulära skyddseffekter.

Ämnen i artikeln:

Senaste nyttTLVFetmaObesitas

Malin Pääjärvi

malin.paajarvi@dagensmedicin.se


Läkemedel med semaglutid är subventionerade mot typ 2-diabetes, men Wegovy som har indikationen viktnedgång ingår inte i förmånen. Resultaten från studien, som ännu bara har presenterats i ett pressmeddelande från Novo Nordisk och därmed ännu inte genomgått referentgranskning, kan vara av stor vikt vid en bedömning av en eventuell subventionering.

I studien har forskarna följ drygt 17 500 personer med övervikt eller obesitas under fem års tid. Endast personer från 45 års ålder med etablerad hjärt- kärlsjukdom inkluderades. Ingen av deltagarna hade diabetes.

Det primära effektmåttet var det sammanvägda utfallet av kardiovaskulär död, icke-dödlig hjärtinfarkt och icke-dödlig stroke, där forskarna alltså kunde se en minskad risk för gruppen som fick semaglutid. Några mer detaljerade siffror är ännu inte presenterade, inte heller vad gäller studiedeltagarnas viktnedgång.

Enligt Novo Nordisk kommer företaget att skicka in en ansökan för subvention till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, men något datum för lansering i Sverige är ännu inte satt på grund av den höga globala efterfrågan och gällande produktionsläge.

Detaljerade resultat kommer att presenteras senare under året.

Läs också: Obesitasmedlet Wegovy på väg till Sverige

Läs också: Wegovy finns nu på apotek

Läs också: Framgång för dubbelverkande läkemedel mot fetma

Läs också: Lovande resultat för trippelagonist mot obesitas

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev