måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkemedelsboken läggs ner – beslutet fattat

Publicerad: 18 december 2018, 15:45

Läkemedelsverket står fast. Läkemedelsboken på nätet dras in – den är för dyr. Nuvarande upplaga ligger kvar till och med 2020, dock utan att uppdateras.

Ämnen i artikeln:

LäkemedelsverketLäkarförbundet

Det beslutade Läkemedelsverkets styrelse i måndags när budgeten klubbades för nästa år.

Protesterna från Svensk förening för allmänmedicin, Sfam, och Disktriktläkarföreningen hjälpte inte. I ett gemensamt brev, som Dagens Medicin skrivit om, har de försökt få Läkemedelsverket att ändra sig.

De menade att Läkemedelsboken på webben är viktig för allmänläkarkåren och övrig personal inom primärvården och att den kostnadseffektiva förskrivning som boken bidrar till, vida torde överstiga kostnaderna.

Men för Läkemedelsverket är de 2,5 miljoner kronor som boken kostar årligen och den tekniska investering på 5–6 miljoner som krävs, skäl att lägga ner. Det är ”pengar som myndigheten inte har”.

– I en ekonomisk översyn blev det tydligt för oss att vi måste fokusera på de kanaler och produkter som bedöms vara effektiva och viktigast för att nå mottagarna med Läkemedelsverkets unika kunskap, säger Maja Marklund, direktör på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Myndigheten ska nu undersöka hur det kunskapsstöd som Läkemedelsboken utgör för vården, ska kunna se ut i framtiden inom ramen för Nationell kunskapsstyrning.

Boken ligger kvar på digitalt under 2019 och 2020, utan att uppdateringar och annat redaktionellt arbete kommer att göras.

Relaterat material

Allmänläkare protesterar mot indragning av digital bok

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev