lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkemedelsförgiftning tar fler liv

Publicerad: 17 augusti 2016, 09:44

Foto: Thinkstock

Antalet dödsfall till följd av läkemedels- och narkotikaförgiftningar fortsätter att öka, om än marginellt. Cancer och hjärt-kärlsjukdomar är annars det som tar flest svenskars liv.

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

Förra året dog 949 svenskar till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftning, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister.

– Det är marginellt fler än under 2014. Bland dessa dödsfall är överdoser vanligare bland män, medan självmord dominerar bland kvinnor, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen, till TT.

Det skiljer också i åldrarna mellan män och kvinnor. En dryg fjärdedel av männen är yngre än 30 år, medan kvinnorna är betydligt äldre.

Vilka substanserna är som orsakar dödsfallen har varit svårt att se i Socialstyrelsens statistik. Därför föreslog myndigheten i våras att redovisningen ska bli mer detaljerad för att ge en tydligare bild av dödsorsakerna.

Totalt dog 91 000 personer i Sverige förra året. De vanligaste orsakerna är hjärt-kärlsjukdomar eller cancer.

Var i landet man bor samt utbildning påverkar risken, så tillvida att dödstalen är högre i Norrlandslänen samt för personer med låg utbildning.

– Dödstalen för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar för kvinnor med grundskoleutbildning är mer än dubbelt så höga, jämfört med dem som har eftergymnasial utbildning, säger Jesper Hörnblad.

Antalet självmord förra året var ungefär lika många som tidigare år, cirka 1 500. Och precis som tidigare år är det drygt dubbelt så många män – och då framför allt äldre män – som tar livet av sig, jämfört med kvinnor.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev