Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkemedelsverket förbjuder tranbärsprodukt mot UVI

Publicerad: 10 mars 2021, 13:51

EU:s läkemedelsmyndighet EMA bedömer att det är sannolikt att de aktiva substanserna i tranbärsextrakt har en farmakologisk effekt som uppfyller definitionen för läkemedel. Bilden är en genrebild på tranbärskapslar.

Foto: Getty Images

En produkt med kapslar av tranbärsextrakt får inte längre tillhandahållas på den svenska marknaden, enligt ett beslut av Läkemedelsverket.


Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Produkten med namnet ”i say: Urinvägsinfektion” säljs för närvarande på flera apotek som både behandling av pågående urinvägsinfektion och som förbyggande behandling. 

Orsaken till att myndigheten nu vill stoppa försäljningen är att produkten inte anses uppfylla kriterierna för en medicinteknisk produkt, vilket den utger sig för att vara. 

Läkemedelsverket lutar sig bland annat på en bedömning från EU:s läkemedelsmyndighet EMA. Enligt denna bedömning är det sannolikt att de olika aktiva substanserna i tranbärsextrakt har en farmakologisk effekt som uppfyller definitionen för läkemedel. EU-kommissionen ska också ha beslutat att tranbärsprodukter av den aktuella typen inte är att betrakta som medicinsk teknik. 

Det nederländska företaget bakom produkten anser att verkningsmekanismen är en fysikalisk barriärfunktion, med vilken bakterier hindras att vidhäfta på urinblåsans väggar. Men denna förklaring, som skulle göra ”i say: Urinvägsinfektion” till medicinteknik, köper alltså inte Läkemedelsverket. 

Beslutet, som har överklagats, börjar gälla omgående från beslutsdatumet den 15 februari. De produkter som redan är levererade till återförsäljare får dock säljas. 

Dagens Medicin har tidigare skrivit om ”i say: Urinvägsinfektion” i samband med en granskning av tranbärsprodukter på apotek. Granskningen visade att apotekskedjor felaktigt marknadsförde kosttillskott med tranbär som behandlingar mot urinvägsinfektion.

Relaterat innehåll

UVI får samlad behandlingsrekommendation 

NSAID lindrade sämre än antibiotika

 

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Apoteksmarknaden

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev