fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkemedelsverket varnar för falska fillers

Publicerad: 21 oktober 2022, 07:40

Förfalskade fillers kan orsaka infektioner, allergiska reaktioner och knölar. Foto: Jacquelyn Martin

Förfalskade fillers kan orsaka infektioner, allergiska reaktioner och knölar. Flera fall av förfalskade produkter har nu hittats i Sverige, och Läkemedelsverket uppmanar de som köper fillers att vara försiktiga.

Ämnen i artikeln:

Hud

T

TT


Användningen av de förfalskade produkterna innebär säkerhetsrisker då man inte vet vad de egentligen innehåller, och om produkterna och kanylerna är sterila.

Läkemedelsverket har tillsammans med Tullverket gjort stickprover vid den svenska gränsen och hittat förfalskade fillers. Det är dock oklart i vilken omfattning som produkterna finns på marknaden.

– Det finns en nätförsäljning där de förekommer, men de kan också förekomma på kliniker och salonger som erbjuder den här typen av behandling, säger Camilla Bysell, gruppchef på enheten för medicinteknik vid Läkemedelsverket.

Ett sätt att försöka undvika de felaktiga produkterna är att som privatperson inte köpa fillers på nätet, utan i stället gå till en klinik där det finns behörig personal.

– Sen ska man vara lite misstänksam. Är det så att det är en fillerbehandling som är väldigt billig, ovanligt billig, då kanske man bör dra öronen åt sig lite grand, det kanske skulle kunna bero på att man gjort avkall på säkerheten på just den här produkten, säger Camilla Bysell.

Bysell uppmanar samtidigt klinikerna och salongerna att se till att de köper sina produkter från leverantörer som utsetts av tillverkarna. Personer som vill ta reda på om en produkt är förfalskad eller inte kan höra av sig till tillverkaren, tipsar Bysell.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev