Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Läkemedelsverket vill ha obligatoriskt ”obs”

Publicerad: 18 september 2014, 12:48

Förskrivare ska skriva ”obs” på recept som avviker från vad som anges i läkemedlets godkännande, föreslår Läkemedelsverket.


För ett tag sedan rasade debatten hos Dagens Apotek och Dagens Medicin kring ett debattinlägg om  nitiska farmaceuter  som ifrågasatte recept som inte var  strikt enligt Fass . Nu lämnar Läkemedelsverket ett förslag i frågan bland flera andra som skickas på remiss.

Det handlar om ändringar i Läkemedelsverkets föreskrifter om förordnande och utlämnande av läkemedel och teknisk sprit (LVFS 2009:13), uppger nyhetsbrevet Apoteksmarknaden.

En av punkterna gäller just ett, bland många farmaceuter efterlängtat,  obs  på recept som avviker. I dag ska farmaceuter, enligt föreskriften, kontakta förskrivarna i sådana fall, något som tar tid för både apoteken, vården och patienterna. Att skriva latinska sic eller obs har dock bland många förskrivare varit praxis.

Ett annat ändringsförslag är skärpta regler för utländska recept på narkotiska läkemedel. Enligt förslaget ska dessa inte längre få expedieras av svenska apotek, i stället får den utländska besökaren skaffa en tid hos svensk sjukvård. Det här skulle gälla läkemedel med substanser som tramadol, etylmorfin och kodein.

Telefonrecept ska enligt förslaget endast få ske i brådskande fall och i begränsade doser, enligt ett tredje förslag. Och Läkemedelsverket vill se en skärpning vid expediering av dosrecept, där myndigheten vill att expedierande farmaceut gör en kontroll av patientens samtliga recept, vilket är ett indirekt men inte reglerat krav i dag, enligt Apoteksmarknaden.

Den 1 oktober vill Läkemedelsverket ha synpunkter på ändringsförslagen.

Relaterat material

deb”Varje recept behöver inte ifrågasättas”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev