Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Landsting får tio miljoner mindre efter konkurs

Publicerad: 10 februari 2015, 08:01

Några 25 miljoner blev det inte vid försäljningen av vårdcentralen i Bålsta. Landstinget får nöja sig med 15.


– Vi har jagat företaget i flera år och vår bedömning är att vi nått vägs ende. De gamla ägarna har inga pengar, säger chefsjuristen Jens Larsson vid Landstinget i Uppsala län till Dagens Medicin.

2011 sålde landstinget en vårdcentral i Bålsta till högstbjudande, företaget Medpro. Deras bud var mycket högre än andra intressenters och landstinget såg ut att vara på väg mot en bra affär.

Förutom köpesumman på 20 miljoner hyrde Medpro landstingets lokaler och köpte röntgenutrustning och andra insatsvaror för 5 miljoner kronor. Men redan sommaren 2012 gick företaget i konkurs och sedan dess har det varit flera rättsliga tvister om ersättningen.

Nyligen gav landstinget upp och gjorde en överenskommelse som innebär att landstinget får 2 miljoner, vilket betyder totalt 15 miljoner för vårdcentralen i Bålsta.

– Mitt mål är alltid att få in skattebetalarnas pengar, det här är den bästa lösning jag kan prestera i dag, säger Jens Larsson.

Men man kan inte tala om att landstinget förlorat några 10 miljoner kronor, påpekar han. Köpesumman på 20 miljoner är immateriell, det vill säga en uppskattad, inte fysisk, förmögenhet.

Med anledning av avknoppningarna i bland annat Stockholm för några år anklagades landsting för att rea ut skattebetalarnas egendom. Jens Larsson gick då i bräschen för att de måste börja ta ordentligt betalt vid avknoppningar och andra försäljningar.

– Det är också den linjen vi går på. Att sedan företaget hade svårigheter med likviditeten är en annan sak, säger Jens Larsson.

Efter Bålsta-affären har inte landstinget sålt några vårdcentraler. Landstinget vill behålla de 26 vårdcentraler som drivs i landstingets regi. Sedan lagen och valfrihetssystem, Lov, infördes kan också företag starta vårdcentraler utan att köpa av landstinget.

22 vårdcentraler drivs av privata vårdgivare.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev