Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Landsting kan få större ansvar för sjukskrivningar

Publicerad: 27 april 2017, 11:07

Foto: Torbjörn Larsson

Regeringen vill utreda om landstingen ska ta större ekonomiskt ansvar för sjukskrivningar.


Samarbetet mellan sjukvården och Försäkringskassan gnisslar när läkarnas underlag för sjukskrivingar får underkänt av Försäkringskassan, som har att bedöma arbetsförmåga och betala ut ersättning.

För att förbättra samspelet mellan de båda aktörerna i sjukskrivningsprocessen vill socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) nu utreda om en finansiell samordning mellan parterna kan stärka hälso- och sjukvårdens roll i processen och ge bättre stöd till patienten.

– Det här är en fråga som både Läkarförbundet och olika delar av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har tagit upp och vi har tyckt att det har varit intressant. Därför tillsätter vi den här utredningen för att titta på samordningen mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassan, säger Therese Svanström Andersson, statssekreterare hos Annika Strandhäll.

Utredare är regionrådet i Uppsala län, Vivianne Macdisi, som senast 30 november 2018 ska komma med förslag på hur en ekonomisk samordning kan se ut.

– Som sjukvårdspolitiker i region och landsting ser vi ofta att gränsdragningar och finansiering kan bli ett hinder för bästa stödet till personer i sjukskrivningsprocessen. Det blir spännande att ta sig an uppdraget, säger hon i ett pressmeddelande.

MIA WÄRNGÅRD OCH SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev