söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Landsting tar lätt på fortbildningskrav

Publicerad: 22 november 2018, 07:54

Foto: Thinkstock

När landsting och regioner upphandlar primärvård bortser de ofta från att ställa krav på typ och mängd av fortbildning för specialistläkarna. Det visar en kartläggning från Läkarförbundet.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Läkarförbundet har kartlagt landstingens egna förfrågningsunderlag som används vid upphandlingar av vårdval inom primärvården.

Alla landsting – utom Västerbotten – ställer i underlaget krav på att vårdgivaren ska se till att personalen har adekvat utbildning och får den fortbildning som behövs för att upprätthålla kompetensen, konstaterar Läkarförbundet i sin rapport. Dock är kravet olika tydligt uttryckt.

Värre är det med övriga tre punkter. Bara 8 av 21 landsting ställer krav på att det ska finnas individuella fortbildningsplaner. Endast 6 landsting har specificerat mängden fortbildning, det vill säga hur många dagars fortbildning läkarna anses behöva för att kunna upprätthålla kompetensen. Och bara 6 av landstingen ställer krav på kvaliteten på fortbildningen.

Genom att ha en kvalitetsindikator för fortbildning visar landstinget eller regionen att man avser att följa upp fortbildningen, resonerar Läkarförbundet, som tycker att det är anmärkningsvärt att så få anser det viktigt att på ett effektivt sätt följa upp om vårdgivaren lever upp till kravet på fortbildning. ”Kravet blir då bara en papperstiger”, skriver Läkarförbundet.

Fem landsting som uppfyllde samtliga fyra kriterier som Läkarförbundet granskat uppges vara: Region Kronoberg, Landstinget i Kalmar län, Landstinget Blekinge, Landstinget i Värmland och Region Örebro län.

Relaterat material

”Vi vill ha en nationell reglering av läkares fortbildning”

”Fortbildning har betraktats som ledighet”

I Visby är en dag i veckan vigd åt utveckling

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev