Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Landstingen får större ansvar för sjukskrivningar

Publicerad: 22 februari 2018, 10:40

Foto: Thinkstock

Landstingen får ett lagstadgat ansvar att utföra de försäkringsmedicinska utredningarna. Den lagrådsremissen lämnade regeringen på torsdagen.


Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Regeringen vill ha en sammanhållen lagstiftning kring de fördjupade medicinska utredningarna vid vissa sjukskrivningar. Syftet är att utöka samarbetet mellan Försäkringskassan och landstingen, samt förse Försäkringskassan med bättre underlag.

Enligt förslaget ska landstingen tillhandahålla försäkringsmedicinska utredningar när Försäkringskassan begär det. Utredningarna ska göras av legitimerad läkare och annan personal inom hälso- och sjukvården. Landstingen ska också ges utökade möjligheter till samarbete, både med varandra och med andra vårdgivare.

Marina Tuutma, ordförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, tycker att förslaget är bra.

– Men vi skulle vilja se att man följer upp själva arbetssättet, så att det inte bara stannar vid en utredning utan att någon får rehabiliteringsansvaret.

Hon efterlyser också en kvalitetsuppföljning där utfallet av utredningarna granskas. Likaså behövs det särskild utbildning för den personal som ska göra utredningarna.

– Det här är inget som förekommer varje dag.

Lagen föreslås träda i kraft vid årsskiftet.

Relaterat material

Efterlyser tydlighet från Försäkringskassan

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Försäkringskassan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev