Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Landstingen kan få tidsfrist

Publicerad: 15 december 2008, 17:20

Att skärpa vårdgarantin är ett ambitiöst projekt, enligt utredaren Toivo Heinsoo. Kanske för tufft för att landstingen ska klara av det i ett svep.


I delbetänkandet från regeringens utredning Patientens rätt föreslås att vårdgarantin skärps så att patienten får laglig rätt att komma till vårdcentral inom fem dagar och få träffa specialist inom 30 dagar. Men förslaget kan bli svårt för landstingen att genomföra i ett slag.

– Detta är en ambitionshöjning för landstingen. Det är möjligt att vi måste diskutera ifall detta ska införas under en tidsperiod, säger utredaren Toivo Heinsoo.

Men den skärpta vårdgarantin är något som landstingen måste genomföra, förr eller senare.

– Det finns ju inga skäl att vänta med diagnos och behandling, säger Toivo Heinsoo.

Enligt delbetänkandet finns det ingenting som säger att en skärpt vårdgaranti skulle innebära att landstingens kostnader ökar långsiktigt.

– Dock krävs en översyn av sjukvårdens framtida finansiering, ett arbete som bereds politiskt inom Sveriges Kommuner och Landsting, säger Toivo Heinsoo.

Delbetänkandet ”Patientens rätt” innehåller även förslag som styr hur sjukvården ska möta patientens rätt till information och tillgång till snabbare vårdinsatser.

Bland annat föreslås en ändring i lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område som skärper kraven på sjukvårdspersonal att informera patienten om den vård som denna är i behov av. Personalen ska även informera om vårdgarantin och, om landstinget inte klarar av att uppfylla denna, presentera alternativa vårdgivare.

– Patienten ska ha möjlighet att välja vilken vårdgivare som helst, som finansieras med offentliga medel, i landet. Detta kräver att landstingen i ökad omfattning upphandlar vård på de områden där det råder brist, säger Toivo Heinsoo.

Patienter i behov av en fast läkarkontakt ska, enligt förslaget, ha rätt till en sådan. Det är då verksamhetschefen som ansvarar för att en sådan kontakt utses.

Relaterat material

Garanterad vård inom fyra månader enligt förslag

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev