Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Landstinget i Uppsala län kan ta över ambulansdirigering

Publicerad: 24 oktober 2008, 07:09

Landstinget i Uppsala län kan bli det första i landet att säga upp avtalet om ambulansdirigering med SOS Alarm. Genom att styra ambulanser på egen hand hoppas man på medicinska vinster och på att tjäna miljonbelopp.


I dag sköter SOS Alarm dirigeringen av ambulanser i hela landet. Men i Uppsala har man sett över de medicinska och ekonomiska fördelarna med att sköta dirigeringen i egen regi, uppger Sveriges Radio Uppland.

En utredning visar att det skulle finnas flera fördelar – bättre kontroll och mindre kostnader. Pär Andersson, verksamhetschef för ambulansverksamheten i Landstinget i Uppsala län, uppger att man skulle tjäna miljonbelopp, men anser att den största fördelen skulle vara att själva äga hela akutvårdskedjan.

Fortfarande skulle larmnumret vara 112. Skillnaden skulle vara att den som söker akutvård direkt skulle bli kopplad till sjukvårdspersonal som gör den medicinska bedömningen, och som dirigerar ambulansen vidare.

– Man kan säga att vi själva får kontrollen över vårt främsta styrinstrument vad gäller att dirigera ambulanser. Jag tror att vi på det sättet kan komma till rätt patient med rätt resurs på ett bättre sätt, säger Hans Blomberg, ambulansöverläkare vid Landstinget i Uppsala län, till radion.

Lisa Röstlund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev