Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Lång väntan innan läkare i Skåne dödförklarade patient

Publicerad: 14 december 2009, 08:07

Anhöriga i Skåne fick vänta i åtta timmar innan en läkare kom för att dödförklara deras avlidne familjemedlem. (Ny version 16 december).


Den avlidne mannen hittades livlös på trappan till sitt hem i Höganäs och gick inte att rädda. Ambulanssjukvårdarna hjälpte familjen att bära in honom i hallen och kontaktade Carema, som kör hembesöksbilarna i Skåne. Händelsen inträffade sent en lördagseftermiddag, skriver Helsingborgs Dagblad.

Enligt avtalet mellan Carema och Region Skåne är det acceptabelt med en väntetid på upp till åtta timmar vid alla typer av läkarbesök i hemmet. Den här gången fick den drabbade familjen vänta nästan så länge. Läkaren som skulle dödförklara den avlidne mannen dök upp först klockan halv två på natten, enligt Caremas noteringar ungefär 7 timmar och 45 minuter efter att läkare tillkallats.

– Vi tycker inte att det är bra. Det är naturligtvis ett trauma för de anhöriga, säger Henrik Hammar (m), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i Skåne, till Helsingborgs Dagblad.

Ingrid Olsen, verksamhetschef för Caremas hembesöksbilar, skyller det inträffade på villkoren som företaget har fått av regionen.

– Det är inget generöst avtal, det kan man ju säga. Sedan kan man ju undra om det är rimligt att det ska vara okej att en patient ska kunna vänta så länge som åtta timmar, men så ser avtalet ut. Det är vad vi har att jobba med, säger hon till tidningen.

Helsingborgs Dagblad har även talat med Daniel Brattgård, sjukhuspräst i Göteborg och sakkunnig i Statens medicinsk-etiska råd. Han ser händelsen i Höganäs som symtomatisk.

– Jag kan ju fundera över om detta är en barnsjukdom i den här nya situationen då döden åter flyttat ut från sjukhusen. Vi måste ha ut läkarna i hemmen för allt fler människor dör där, säger han.

Relaterat material

Carema dödförklarar för sent

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev