Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Långvarig smärta i nacken ger sämre återhämtning

Publicerad: 21 februari 2013, 10:43

Patienter som har ont i nacken länge har svårare att varva ner från stress, och rör ofta på sig mindre än andra.


För att man ska kunna varva ner och återhämta sig måste det råda balans i kroppens autonoma nervsystem, men långvarig smärta i muskler kan skapa en stress i kroppen som gör att balansen rubbas. Därför försämras återhämtningen under sömn och vila, enligt doktoranden David Hallmans studier vid Centrum för belastningsskadeforskning.

Hans forskning visar en minskad parasympatisk aktivitet under sömn och vila hos dem med långvarig nacksmärta, vilket innebär en försämrad förmåga till återhämtning. Personer som hade ont rörde också på sig betydligt mindre än de besvärsfria personerna, speciellt på fritiden.

– Vi såg att personer med nacksmärta var inaktiva på fritiden. Otillräcklig fysisk aktivitet kan vara en möjlig förklaring till försämrad stressreglering i kroppen vid långvarig smärta. En förklaring till att de är mindre aktiva kan vara att de inte har energi över till fysisk aktivitet efter arbetet, eller att de undviker att göra något som ökar smärtan, säger David Hallman i ett pressmeddelande.

CHRISTINA KENNEDY

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News