Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Liv: Trötta på politiken, inte på att ge vård

Publicerad: 11 augusti 2016, 12:00

Foto: Thinkstock

Människorättsorganisationen Läkare i Världen, Liv, har haft full tillströmning till klinikerna runt om i Sverige i sommar, där redan trött vårdpersonal arbetat för att ge utsatta människor vård.


Trots en ansträngd sommar i svensk sjukvård har volontärerna, som är läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, psykologer och tolkar, dykt upp för att ge vård till utsatta människor. Eliot Weislander, generalsekreterare på Liv, vittnar om trött vårdpersonal i behov av semester, men med en stark vilja att ge vård till alla behövande.

– Vår personal, som all annan vårdpersonal, pratar om hur ansträngt läget är på jobbet. Men jag upplever snarare att folk är trötta på politiken och inte på att ge vård, säger hon.

Och behovet har varit stort. Till klinikerna kommer vanligtvis EU-migranter och tredjelandsmedborgare, men även papperslösa och asylsökande och i år har besöksantalen varit fler än tidigare. Men det beror också på att Liv expanderar och finns på fler platser i Sverige.

– Sommaren har varit ganska tuff på en del sätt. Vi har haft något färre EU-migranter denna sommar jämfört med förra sommaren, men det har också varit fler papperslösa som söker sig till oss. Många papperslösa som kommer till oss kommer för att de är rädda eller osäkra och inte vågar besöka den ordinarie vården, som de har rätt till. EU-migranterna har ofta inte tillgång till den ordinarie vården.

Enligt Eilot Weislander har sökorsakerna främst varit stressrelaterade problem och många uttrycker oro. Men det har även varit en del halsinfektioner, någon lunginflammation och något tuberkulosfall.

– Vi har ju så klart alla möjliga olika fall, men många söker för ont i magen. Sedan har vi haft någon som söker för benbrott som läkt fel, och där patienten inte får hjälp trots att benet inte går att stödja på.

Hur har er verksamhet påverkats av situationen i den ordinarie sjukvården?

– I den mån som vi har berörts, inte så mycket på personalsidan, utan det har varit att vi möter gravida som säger att de inte får tillgång till mödravård, eftersom att det är fullt. Men det är ju samma svar som svenska kvinnor får. Mödravården kämpar med att ta hand om de som redan är skrivna hos dem och då blir det extra svårt att hjälpa andra.

Hur har ni haft det med personalförsörjningen?

– Folk behöver vila, det här har varit ett jätteansträngande år. Jag skulle säga att det är fler generellt sett som vill vara volontärer hos oss, men många av dem är väldigt trötta efter det här året. Vårdpersonal vill ge vård efter behov och just nu är behoven större än vad de har varit annars. Så semestrarna har verkligen varit välbehövliga.

Den mobila kliniken i Stockholm har varit avställd under sommaren, men kommer i gång till hösten igen. Alla övriga kliniker har varit öppna.

– Det har varit någon gång som den mobila kliniken i Skåne har varit stängd för att vi har haft svårt att få tillräckligt med personal, men de allra flesta gånger har vi fått till det.

Eliot Weislander vill trycka på att EU-migranter, papperslösa och vårdpersonal som Liv möter mår dåligt av samhällsklimatet som det är i dag.

– Vårdpersonal tycker att det är sjukt svårt att avvisa människor som har stora behov som inte möts, och det handlar mycket om den psykiska hälsan. Det vi säger i riksdagen påverkar människor direkt och ökar ohälsan. Men trots att det är vansinnigt tråkigt att vi behövs, så är det roligt att det är så många människor i vården som vill hjälpa till.

Läkare i världen

Läkare i världen, Liv, är en ideell människorättsorganisation, partipolitiskt och religiöst obunden, som arbetar för allas rätt till vård.

Liv grundades 1991 och är en del av det internationella nätverket Médecins du Monde. Tillsammans driver nätverket mer än 300 hälso- och sjukvårdsprojekt i över 70 länder. Klinikerna drivs av volontärer där läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster, psykologer, jurister och tolkar träffar EU-migranter, tredjelandsmedborgare, papperslösa och asylsökande.

Liv är under expansion och har verksamheter från Luleå i norr till Malmö i söder.

Källa: Läkare i världen

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev