Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Livsmedelsverket ändrar omdiskuterade fettlistor

Publicerad: 16 oktober 2009, 11:08

Livsmedelsverket ändrar omdiskuterade fettlistor

Foto: Foto: Photos.com

Livsmedelsverket backar nu delvis om den kritiserade listan av vetenskapliga studier rörande mättat fett och risken för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Nu har myndigheten tagit bort eller flyttat flera av artiklarna.


Det var i december 2008 som Livsmedelsverket publicerade två listor med referenser till totalt 72 vetenskapliga artiklar som handlade om studier om sambandet mellan livsmedel rikt på mättat fett och risken för hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och cancer.

Syftet med listorna var att tydliggöra det vetenskapliga underlag som ligger till grund för Livsmedelsverkets råd om fett och fettsammansättning.

Men det dröjde inte länge förrän dessa listor utsattes för hård kritik. Bland annat av docent Ulf Ravnskov och professor Karl E Arfors som på debattplats i Dagens Medicin anklagade Livsmedelsverket för att antingen försöka vilseleda allmänheten alternativt för att sakna basala kunskaper inom medicinsk vetenskap.

Enligt dem kunde endast två studier av dessa 72 studier ses som ett stöd för Livsmedelsverkets linje att mättat fett kan orsaka allvarliga hälsoproblem, medan resten inte kunde det. Elva studier handlade inte om mättat fett över huvud taget, hävdade de.

Nu ger Livsmedelsverket kritikerna delvis rätt, genom att myndigheten tar bort sju av dessa artiklar. Två andra artiklar har även flyttats, eftersom de – i första hand – berör metodfrågor.

Livsmedelsverket motiverar förändringen med att listorna riskerar att misstolkas.

Läs mer:

Mättat fett – vetenskaplig litteratur (Livsmedelsverkets listor)

Relaterat material

Regeringen har givit uppdraget att ge kostråd

Var finns SLV:s expertis när den behövs bäst?

Vi kompromissar inte med att våra kostråd ska ha vetenskaplig grund

Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev