Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Allmänmedicin

Livsmedelsverket: Studien ändrar inte syn på saltintag

Publicerad: 14 augusti 2014, 12:43

Världens största studie om saltintag och hjärt-kärlhälsa pekar på att svenskarna äter lagom mycket salt. Men det håller inte Livsmedelsverket med om.


– Våra kostråd står fast, säger nutritionisten Hanna Eneroth, som är risk- och nyttovärderare på myndigheten.

Det var i går, onsdagen den 13 augusti, som ett internationellt forskarlag publicerade två artiklar i tidskriften New England Journal of Medicine där man följt över 100 000 personer från olika delar av världen, se länk härintill.

En av slutsatserna var att personer som åt runt 7 till 14 gram salt om dagen hade minst risk att insjukna i ny hjärt-kärlsjukdom under uppföljningstiden, jämfört med dem som åt mindre eller mer.

Detta fynd står i kontrast till nuvarande svenska råd som säger att svenskarna bör minska sitt intag till högst 6 gram om dagen, eller runt en tesked, från en nivå på i snitt 10 till 12 gram.

Men resultaten föranleder alltså inte Livsmedelsverket att ändra sina nuvarande råd. Hanna Eneroth pekar på att studien är en i mängden av undersökningar på området.

– Det här är resultat från en stor och förhållandvis välgjord observationsstudie. Men våra rekommendationer  baseras på många andra kohortstudier och interventionsstudier. Som forskarna också påpekar går det inte heller att dra säkra slutsatser om orsakssamband ur observationsstudier, säger Hanna Eneroth.

Ert rekommenderade maxintag av salt ligger under det som verkar vara det mest optimala intaget i den här stora studien. Borde inte ni inte fundera på om råden behöver omvärderas?

– Det är sällan som enskilda studier förändrar ett råd. Men studien är absolut intressant och vi kommer att titta närmare på den i vår uppdatering av kostråden som nu pågår. Det arbetet ska i sin helhet vara klart i början av nästa år.

Annika Rosengren, som är en av forskarna bakom studien, säger att det vore ett naturligt experiment utan vetenskapligt stöd om svenskarnas saltintag skulle minska drastiskt. Vad säger du om det?

–Jag håller inte med om det. Det finns data som pekar på minskat saltintag, visserligen förenat med andra ändringar i kostvanor, är kopplat till bättre hjärt-kärlhälsa, till exempel från Finland där man minskat saltintaget med 40 procent sedan 1970-talet.

I studien framkommer att personer med lågt saltintag drabbades mer ofta av hjärt-kärlsjukdom. Finns det ingen fara i att generellt säga att svenskar bör minska sitt saltintag?

– Det är en observation som baseras på denna studie, medan de flesta andra studier inte visat det. Med svenska matvanor med till exempel bröd, ost, charkprodukter, restaurang- och färdigmat som innehåller mycket salt är det ändå svårt att minska på saltet till under 6 gram per dag.

Relaterat material

Faran med högt saltintag tonas ner i stor studie

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev