Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Lockade av brunt fett

Publicerad: 16 september 2015, 06:06

Cecilia Toppe, doktorand vid Umeå universitet och endokrinolog vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och Anna Möllsten, läkare och forskare vid Umeå universitet.

Foto: Amina Manzoor

Brunt fett och äldre kvinnor som haft överviktiga mammor lockade läkarna och forskarna Anna Möllsten och Cecilia Toppe under kongressens första dag.


Ämnen i artikeln:

EASD

På tisdagseftermiddagen stöter vi i kongressvimlet på Anna Möllsten, läkare och forskare vid Umeå universitet, och Cecilia Toppe, doktorand vid Umeå universitet och endokrinolog vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Cecilia Toppe, som själv presenterat en studie som visar att incidensen av terminal njursvikt vid typ 1-diabetes fortfarande är ganska låg i Sverige, har också hunnit lyssna på en presentation om det bruna fettet.

– Det var spännande, även om det väl är svårt att hitta någon stor applikation för det i kliniken i dag i alla fall. Det är ju ganska långt tills man kan använda den kunskapen kliniskt.

– Nu ska jag gå på en oral presentation om nya läkemedel. Det blir också spännande, tror jag. Jag gissar att det handlar mycket om typ 2-diabetes, men jag hoppas att det ska komma något nytt för typ 1-diabetes också, eftersom jag jobbar mycket med det.

Anna Möllsten har varit på en annan oral presentation; Is muscle still in the heart of diabetes.

–  Det som lockade mig mest var en presentation som handlade om telomerlängd och hur det skulle associera med skelettmuskel och insulinresistens. Studien handlade om äldre kvinnor med insulinresistens som började träna. Resultaten visade bland annat att de som haft överviktiga mammor fick bättre utslag på sin träning, så att deras insulinresistens sjönk mer än hos dem som inte haft överviktiga mammor.

Läs abstract här:

V Huovinen med flera. Maternal obesity and telomere length associate with skeletal muscle insulin resistance which is reversed by exercise training in elderly women. Presenterad på EASD 2015.

KATRIN TRYSELL

Ämnen i artikeln:

EASD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev