tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Lov-proppen återkallas och återkommer

Publicerad: 26 november 2014, 09:50

Regeringen tar tillbaka förslaget om att landstingen inte längre ska vara tvungna att ha vårdval i primärvården. Men snart kommer en ny proposition.


Efter gårdagens allvarliga kritik från lagrådet tar sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) en vända till med den så kallade tvångs-Loven. Siktet är inställt på att återkomma med ett förslag i vår och att den föreslagna ändringen i hälso- och sjukvårdslagen ska börja gälla den 1 juli 2015.

– Regeringen har tagit del av lagrådets kritik av beredningen av propositionen, säger Gabriel Wikström i ett pressmeddelande.

Men i sak ändrar sig inte regeringen. Enligt Gabriel Wikström har tvångs-Lov inneburit en ojämn fördelning av primärvårdens resurser mellan olika grupper och att den går emot ambitionen om en jämlik vård. Inte minst har Riksrevisionen kritiserat systemet, fortsätter han.

– Regeringen anser att förslaget stärker landstingens självbestämmande samtidigt som patienternas rätt att välja vårdcentral kvarstår.

Det var inte regeringen som i vanlig ordning skickade propositionen som upphäver kravet på vårdvalssystem till lagrådet för granskning. Utan det var allianspartierna i riksdagens socialutskott som tog det initiativet.

Regeringens hantering av lagförslaget är tidigare anmält till Konstitutionsutskottet, KU, av KD. Nu KU-anmäls det även av Bengt Eliasson (FP) och Mathias Sundin (FP).

Lagrådet kritiserar regeringen för att den inte sett till att förslaget blivit allsidigt belyst och tillräckligt berett. Remisstiden var för kort och urvalet remissinstanser för snävt. Till exempel saknas många patientorganisationer, yrkesorganisationer och näringslivsorganisationer.

Regeringen har heller inte tagit intryck av att många remissinstanser har allvarlig kritik, fortsätter lagrådet. Myndigheten för vårdanalys, till exempel, anser att skälen för att ändra lagen inte är tillräckligt klarlagda och att det är oklart om det blir något bättre.

De ekonomiska konsekvenserna är inte heller analyserade i regeringsförslaget, enligt lagrådet. Det finns även rent lagtekniska problem, som till exempel att det saknas övergångsbestämmelser. Bland annat är det osäkert om vilka avtal mellan landstingen och vårdföretagen som skulle gälla efter den 1 januari 2015, då nya lagen skulle trätt i kraft om regeringen fått som de ville.

Relaterat material

Debatt: ”Riksrevisionens granskning alltför selektiv”

Riksdagen kan hejda Lov-stoppet

Lagrådet dömer ut regeringens hantering av förslag

Regeringen hoppade över lagrådet

Ord och inga visor om regeringens Lov-politik

Kristdemokraterna anmäler regeringen

I luven på varandra om Lov

Sjukvårdsministern kör på med Lov-prop

Riksrevisionen sågar Lov

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev