Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

M föreslår utvidgad vårdgaranti

Publicerad: 27 oktober 2008, 10:35

Vårdgarantin bör utvidgas till att gälla även provtagning och utredning. Det föreslår en grupp moderater med Filippa Reinfeldt i spetsen.


Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, leder en arbetsgrupp som ser över moderaternas sjukvårdspolitik inför valet 2010. Ett av förslagen som ska presenteras på partiets framtidskonvent i december är att utvidga vårdgarantin.

– Det är inte rimligt om en utredning tar två månader någonstans i Sverige, och uppåt ett år någon annanstans, säger Filippa Reinfeldt till Svenska Dagbladet.

Beskedet innebär att det moderata partiet ansluter sig till samma linje som regeringens utredare Toivo Heinsoo. Som Dagens Medicin har avslöjat tidigare anser han också att väntetiden för provtagningar och utredningar ska räknas in i vårdgarantin i framtiden. Toivo Heinsoo kommer att presentera ett konkret förslag senare i höst.

Ett annat förslag som diskuteras inom moderaternas sjukvårdsgrupp är att lagstifta om vilka hjälpmedel och läkemedel som patienterna ska erbjudas. Filippa Reinfeldt tar de dyra biologiska läkemedel som ges till patienter med svår reumatism som exempel.

– Det här handlar om personer som har svårt att lyfta en kopp kaffe eller knäppa en knapp i en blus eller skjorta. Men det är dubbelt så enkelt att få tillgång till ett biologiskt läkemedel om man bor på Gotland, jämfört med om man bor i Västernorrland. Det är ett jättebekymmer, säger hon till Svenska Dagbladet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev