Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Mammablod kopplas till sämre överlevnad

Publicerad: 17 oktober 2017, 15:00

Studien innehåller data från fler än 31 000 personer som hade mottagit röda blodkroppar.

Foto: Thinkstock

Blodtransfusioner från mammor verkar ge en sämre överlevnad hos män men inte hos kvinnor, enligt en ny studie i tidskriften Jama. En svensk expert är dock tveksam till fynden.


– Resultaten är spektakulära och tillräckligt spännande för att försöka upprepa försöket och se om det här verkar stämma. Men i dagsläget kommer inte svensk blodanvändning påverkas utifrån de här fynden, säger Gustaf Edgren, docent och ST-läkare i hematologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Han har skrivit en ledarkommentar till studien i fråga. Den innehåller data från fler än 31 000 personer som hade mottagit en första transfusion med röda blodkroppar. Det hade skett på sex olika sjukhus i Nederländerna och mottagarna följdes i snitt i 245 dagar.

Enligt resultaten var risken för död 13 procent högre bland män som fått en enhet blod från en kvinna som tidigare varit gravid, jämfört med om donatorn var en man.

En liknande riskbild gick inte att se om män fick röda blodkroppar från kvinnor som aldrig varit gravida. Forskarna fann inte heller att överlevnaden var sämre bland kvinnor som fått en blodtransfusion från mammor.

Endast män under 50 år hade en förhöjd risk för tidig död om de fått blod från kvinnor som varit gravida. Forskarna bakom studien spekulerar kring att fynden skulle kunna bottna i en immunologisk mekanism.

– Men det känns osannolikt. Unga män är inte tillräckligt annorlunda jämfört med äldre män för att fynden kan ha en biologisk förklaring. Det är mer troligt att delar av resultaten beror på metodfel, säger Gustaf Edgren.

Han betonar att det finns flera brister med studien. Till exempel saknades en hel del uppgifter om graviditetsstatus bland de kvinnliga blodgivarna och bortfallet av data blev stort när de plockades bort från studien.

Personerna som fick en blodtransfusion var i snitt 65 år gamla. Studien pågick mellan 2005 och 2015.

Läs mer i abstract:

Camilla Caram-Deelder med flera. Association of Blood Transfusion From Female Donors With and Without a History of Pregnancy With Mortality Among Male and Female Transfusion Recipients. Jama, publicerad online den 17 oktober 2017. DOI: 10.1001/jama.2017.14825

Maria Gustavsson

Reporter

maria.gustavsson@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev