Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Många äldre får olämplig medicin

Publicerad: 16 maj 2013, 12:55

Foto: Photos.com

Var tionde person över 75 använder läkemedel som är olämpliga för äldre.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Det visar Socialstyrelsens uppdatering av Äldreguiden, som sker i dag, torsdag.

I Äldreguiden listas läkemedel som anses olämpliga att ge till äldre personer, som är extra känsliga för biverkningar. Det handlar om läkemedel som kan orsaka till exempel minnesstörning eller förvirring och som bara ska ges till äldre om det finns särskilda skäl.

Enligt underlaget står 10 procent av alla personer över 75 år på sådana läkemedel. Bland de personer i åldersgruppen som har hemtjänst eller särskilt boende var andelen ännu högre, 14 respektive 13 procent.

11 procent av svenskarna över 75 år använder också tio eller fler läkemedel.

Socialstyrelsen konstaterar att andelen äldre i särskilt boende som har en aktuell läkemedelsgenomgång, det vill säga en som inte är äldre än 12 månader gammal, har ökat något. Nu har 73 procent av gruppen en sådan, mot 69 procent förra året. Resultaten varierar dock mycket mellan länen, från drygt 40 procent i Blekinge till nästan 90 procent i Uppsala.

Det här är sjunde året i rad som Socialstyrelsen presenterar ny information i Äldreguiden. Resultaten bygger på uppgifter från 312 kommuner och stadsdelar i Stockholm, Göteborg och Malmö samt över 4 600 hemtjänst- och boendeenheter.

SUSANNE FREDRIKSSON

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev