måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Många med obesitas får ingen diagnos

Publicerad: 30 mars 2022, 14:04

Fler behöver få diagnosen obesitas i syfte att få vård och behandling, enligt en färsk rapport.

Foto: Getty Images

Obesitasvården i Stockholm präglas av underdiagnostisering och stora ojämlikheter, enligt en ny rapport.

Ämnen i artikeln:

FetmaObesitas

MK


Alla som skulle behöva får inte diagnosen obesitas eller fetma i Stockholms län. Bara runt 40 procent eller färre av de som har obesitas i åldern 18–79 år får i dag en diagnos, enligt en rapport från CES, Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, som ingår i Stockholms läns sjukvårdsområdesorganisation.

– Det sker en kraftig underdiagnostisering av obesitas i Stockholms län och bland dem som får en diagnos är det bara två tredjedelar som får någon typ av behandling inom den offentliga vården, säger rapportförfattaren Liselotte Schäfer Elinder på CES, i ett pressmeddelande.

Av dem som får diagnosen får över hälften enbart rådgivning medan 7 procent behandlas med läkemedel och 4 procent ges operation.

I rapporten konstaterar man också att obesitasvården utmärks av stora ojämlikheter. Exempelvis kan de som har råd köpa sig till behandlingar. Obesitasoperationer är vanligast bland medelinkomsttagare trots att diagnosen är vanligare förekommande bland låginkomsttagare. 

 ”Vilka läkemedel som är förskrivs varierar också beroende på patientens inkomst, uppger Cecilia Magnusson, verksamhetschef på CES i en kommentar till rapporten, som undersökt vårddata från åren 2013–2019.

Man har också exempelvis funnit att det råder stor skillnad i väntetid från diagnos till operation inom offentlig hälso- och sjukvård i relation till patientens inkomst.

”Med ett större fokus på förebyggande insatser i samhället skulle trycket på vården sannolikt minska, vilket i sin tur skulle ge bättre förutsättningar för mer jämlik diagnostik och behandling av obesitas”, noterar Cecilia Magnusson.

Andra slutsatser man drar är att fler obesitasdiagnoser bör ställas när patienter besöker vården av andra medicinska skäl, att fler än i dag bör behandlas och att effektiva läkemedel bör subventioneras.

Läs också:

Annika Janson: När hjärnan får bestämma vad pengarna ska gå till

Gastroballong minskade vikten på kort sikt

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev