Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

”Människor måste få bestämma själva över sin preventiva behandling”

Publicerad: 26 juni 2014, 11:51

Två experter varnar för att nya rekommendationer från Läkemedelsverket för prevention av hjärt-kärlsjukdom kommer att leda till överbehandling av friska. Men professor Peter Nilsson tar de nya rekommendationerna i försvar.


– Det var väntat att de här åsikterna skulle komma upp. Jag kan förstå dem och de pekar på ett potentiellt problem. Men det jag tycker att debattörerna missar är att patienterna är självständiga individer och det måste vara rimligt att erbjuda dem en förebyggande behandling som i vissa fall kan vara livräddande. Sedan kan man tacka ja eller nej till erbjudandet, säger han.

Det är i ett debattinlägg i dag på Läkartidningens webbplats som de två distrikstläkarna Jan Håkansson och Anders Hernborg varnar för konsekvenserna av de nya rekommendationerna ur deras perspektiv som allmänmedicinare.

De vänder sig bland annat mot att fler friska äldre personer kommer att erbjudas behandling av högt blodtryck och med kolesterosänkande statiner. Se separat intervju (länk till höger) med Jan Håkansson, som själv ingick i Läkemedelsverkets projektgrupp tillsammans med bland andra Peter Nilsson.

Peter Nilsson, som är professor i klinisk kardiovaskulär forskning vid Lunds universitet och själv allmänmedicinare i botten, säger till Dagens Medicin att han ser på debattinlägget ur tre perspektiv.

– Nummer ett är att detta är en friskrivning på något sätt. Debattörerna har deltagit i arbetet där de ventilerat sina åsikter. Men i slutändan måste vi uppnå en kompromiss. Det andra är att de måste markera sin ståndpunkt för sina allmänläkarkollegor, där det i vissa kretsar finns ett starkt motstånd mot att behandla riskfaktorer.

– Det tredje är att de har rätt i att det finns någonting som heter medikalisering. Och det ska man vara försiktig med. Men det handlar om att i dialog med patienten informera om vilka alternativ som finns. Det ser jag som det moderna synsättet och i hälso- och sjukvårdslagens anda, säger Peter Nilsson.

Relaterat material

Målnivåer för kolesterol tonas ner i ny rekommendation

Oenighet bakom nya rekommendationer för kolesterol och blodtryck

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev