Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Mejlkampanj mot SVT efter nyhetsinslag om mättat fett

Publicerad: 18 mars 2009, 14:50

Mejlkampanj mot SVT efter nyhetsinslag om mättat fett

Mättat fett fortsätter att väcka starka känslor. Nu är det SVT som efter ett inslag i Rapport mejlbombas av upprörda tittare.


Det var i söndags som Rapport sände ett inslag om forskning som visade att den minskade konsumtionen av mättat fett lett till sänkta kolesterolvärden och färre hjärtinfarkter i Sverige.

Enligt tidningen Resumé rasar många av tittarna mot inslaget som de tycker är felaktigt vinklat. Enligt många som mejlat SVT finns det ny forskning som tyder på att mättat fett kan vara nyttigt och att detta inte alls framkommer i inslaget.

Runt 20 anmälningar har så här långt kommit in till Granskningsnämnden. ”Man misstänker att rapportredaktionen sitter i knät på margarinmaffian med Unilever i spetsen”, skriver en av anmälarna.

Anja Hildén, Rapportchef, är inte förvånad.

– Jag tror att det kommer fler anmälningar. Vi har även fått in över 200 mejl efter sändningen, säger hon till Resumé.

Hon hävdar dock att det inte är några konstigheter med inslaget utan menar att det är gjort av en duktig reporter som letat efter forskningsrapporter med nyhetsvärde på Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hon är medveten om frågan är kontroversiell men att den tidigare debatten mest handlat om hur mättat fett påverkar vikten.

– Det här inslaget handlade om hur kolesterolnivån påverkas och det är medicinskt okontroversiellt som jag förstår det, säger hon till Resumé.

Enligt Anja Hildén är detta den starkaste tittarreaktion som hon upplevt under sina tre år som Rapportchef. Trots kritiken tycker hon att det är positivt att det fortfarande finns nyheter som berör tittarna så starkt.

Relaterat material

Fett säljer som aldrig förr

Inställt fettmöte skylls på hot

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev