söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Mer mjölk ska D-vitaminberikas

Publicerad: 25 juli 2016, 05:43

Foto: Photos

I stort sett all svensk mjölk ska D-vitaminberikas. Även ekologisk mjölk från andra europeiska länder, som säljs i Sverige, kan omfattas av kraven.


I dag är det obligatorisk D-vitaminberikning i Sverige på bland annat lättmjölk, mellanmjölk och margarin.

Livsmedelsverket vill att mer svensk mjölk, och mjölkprodukter, ska berikas och även att halterna av D-vitamin ska höjas, vilket TT tidigare har berättat om.

– D-vitamin är ett av få näringsämnen som många svenskar har svårt att få i sig tillräckligt av och då är berikning ett sätt att öka befolkningens intag, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till TT.

All mjölk som är producerad i Sverige, med en fetthalt till och med 3 procent, kommer att få en obligatorisk berikning. I dag ligger gränsen på 1,5 procent. Även fil och yoghurt ska inkluderas i de nya kraven samt matfetter och vegetabiliska alternativ som havredryck.

När Livsmedelsverket gjorde sin senaste undersökning av svenskarnas matvanor tog man även blodprover och det visade sig att ungefär 20 procent av befolkningen ligger för lågt i D-vitaminnivå.

– Då såg vi att den obligatoriska berikning som finns i dag inte räcker utan att vi behöver mer, säger Åsa Brugård Konde.

Eftersom det är ett EU-reglerat område måste EU-kommissionen och de andra medlemsstaterna tycka till.

I sitt remissvar till Livsmedelsverket har kommissionen föreslagit att alla ekologiska mjölkprodukter, även från andra EU-länder, kommer att D-vitaminberikas om de säljs i Sverige.

Om Livsmedelsverket går på kommissionens svar behöver verket skriva om sitt förslag. Därför är det oklart när de nya föreskrifterna träder ikraft och produkterna går att köpa i svenska butiker.

MARTIN HANBERG/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev