tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Allmänmedicin

Miljoner är undernärda — eller feta

Publicerad: 6 november 2017, 13:15

Nästan alla länder i världen har allvarliga problem med mat. Antingen handlar det om brist på mat, vilket leder till undernäring, eller överskott, som leder till fetma.

Ämnen i artikeln:

Fetma

Antalet undernärda människor i världen minskar, men inte tillräckligt fort för att nå FN:s globala hållbara utvecklingsmål Sustainable Development Goals, SDG, som innebär att hungern ska utrotas till år 2030.

Forskarna bakom rapporten Global Nutrition Report uppmanar till en akut förändring i hur detta globala hälsohot hanteras.

Mer än 155 miljoner barn under fem år växer inte normalt på grund av undernäring, och 52 miljoner väger inte tillräckligt för sin längd.

Samtidigt konstaterar forskarna att två miljarder av världens sju miljarder människor nu är överviktiga eller feta på grund av att de äter för mycket. I Nordamerika är en tredjedel av alla män och kvinnor feta.

Minst 41 miljoner barn i världen under fem års ålder är överviktiga.

Historiskt har undernäring och övervikt setts som olika problem, men Jessica Fanzo, professor vid John Hopkins University i Baltimore i Maryland, USA, och en av de som ligger bakom rapporten, vill ändra attityderna.

– De är nära sammanbundna och drivs på av ojämlikhet överallt i världen. Därför måste regeringar hantera dem ur ett helhetsperspektiv och inte som olika problem, säger hon.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev